Wees eens lief voor je borrelplank

Wees eens lief voor je borrelplank

Ik hoor je denken lief zijn voor je borrelplank wat bedoel je daar nu mee. Ook borrelplanken hebben een beetje liefde en aandacht nodig, anders drogen ze uit en gaan ze splijten. Als je daarvan houdt is het helemaal goed alleen heb je wel kans dat er bacteriën gaan groeien in je plank. En dat lijkt me dan ook weer niet zo lekker voor je hapjes. Dus laten we eens kijken waar je borrelplank nu echt blij van wordt dan alleen mooie hapjes serveren.

Als ik de borrelplanken heb gezaagd en ik de tekst die je erop wilt hebben heb gebrand, smeer ik de plank altijd even in met olie. Zo krijgt de plank een mooie natuurlijke beschermlaag. De olie die ik hiervoor gebruik is lijnzaadolie, je kan ook arachideolie, druivenpitolie of walnootolie gebruiken. Maar bij die laatste moet je wel opletten i.v.m. een notenallergie, dus dat doe ik nooit. Gebruik in ieder geval geen olijfolie want dan blijft je borrelplank vettig.

Verder krijg je ook nog wat tips om lekker lang te genieten van je borrelplank:

  • Na gebruik meteen met lauw water afspoelen, en maak hem droog met een theedoek.
  • Wil je de borrelplank een keer goed opfrissen, meng dan een schepje soda in je water en maak daar je borrelplank mee schoon.
  • Laat je borrelplank rechtop drogen na het schoonmaken
  • Smeer je borrelplank geregeld met olie opnieuw in, zo om de 3 maanden gebruik hiervoor een keukenrol of een droge doek.

Doe dit zeker niet met je borrelplank:

  • Gebruik geen afwasmiddel want dan droogt je plank sneller uit.
  • Laat je borrelplank niet weken in water.
  • Stop je borrelplank niet in de vaatwasser.
  • Laat je borrelplank niet drogen op de verwarming of in de volle zon, dit kan ervoor zorgen dat hij barst.

Wil je de borrelplank echt een keer helemaal bacterie vrijmaken doe dan het volgende:

Knijp een halve citroen uit boven je eerder gereinigde en afgedroogd plank, bestrooi met zout en laat 15 minuten intrekken. Scrub je je plank goed schoon en spoel je plank goed schoon met lauw water. En maak je borrelplank daarna goed droog met een theedoek. Is je plank daarna helemaal goed gedroogd, vergeet hem dan niet in te smeren met olie, dit zou ik dan 2x kort na elkaar doen zodat hij weer goed beschermd is.

Zorg goed voor je borrelplank zodat je er lang plezier van hebt. Mocht het niet gelukt zijn ik maak met liefde een nieuwe borrelplank voor je!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *